Părinţii îşi vor putea duce copiii gratuit la vaccinare timp de o săptămână, dacă micuţii lor nu au fost vaccinaţi până acum de un medic de familie.
Copiii care din diverse motive nu au putut fi vaccinaţi la timp vor putea fi vaccinaţi gratuit în perioada 16-22 aprilie, în cadrul „Săptămânii imunizărilor în România“, organizată de Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
În judeţul Dolj, Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Dolj a pus la dispoziţie pentru desfăşurarea acestei acţiuni un punct de vaccinare pe strada Câmpia Islaz, nr. 54, din Craiova, în cabinetele dr. Doina Cherata şi dr. Doina Zidaru. Părinţii îşi vor putea aduce copiii aici pe toată durata campaniei, pentru a-i vaccina împotriva unor boli infecţioase grave: hepatita B, tuberculoza, poliomielita, rujeola, difteria, tusea convulsivă şi tetanosul.
„În mod normal, vaccinarea se face gratuit în cadrul campaniei naţionale de vaccinare care se desfăşoară în fiecare an. Totuşi, în anumite comunităţi, în special în mediile sărace şi în comunităţile de romi, există reticenţă vizavi de vaccinare. De aceea încercăm prin această acţiune să-i convingem pe oameni că este în beneficiul sănătăţii familiilor lor ca din primele zile de viaţă să meargă cu copilul la medicul de familie pentru vaccinare“, a susţinut dr. Narcisa Dinică, şefa Biroului de promovare a sănătăţii din cadrul ASP Dolj.
Copiii migratori, greu de vaccinat
În judeţul Dolj, acţiunea de vaccinare se desfăşoară destul de bine. Potrivit reprezentanţilor ASP, 98% dintre copii sunt duşi la medic pentru a fi vaccinaţi, fapt ce este considerat o reuşită. „Persoanele care nu sunt vaccinate împotriva bolilor cu potenţial endemic se îmbolnăvesc foarte uşor, fac forme grave ale bolii pe care o pot transmite uşor persoanelor din jur care nu au fost vaccinate sau care au o imu