Conform afirmatiilor facute de Vasile Munteanu, directorul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Iasi, la nivelul judetului a inceput un amplu program de inregistrare elecronica in planurile de cadastru a monumentelor istorice. Avand in vedere ca judetul Iasi este al doilea judet in tara ca numar de obiective istorice protejate, se impune realizarea unei harti cadastrale pentru a se sti cu exactitate unde sunt amplasate aceste monumente. Aceste harti care vor avea o precizie de jumatate de metru vor fi impartite tuturor primarilor din judet. Acestia nu vor putea retroceda teren, acorda titlu de proprietate sau elibera autorizatii de constructie in perimetrul obiectivelor arheologice.
Zonele de siguranta pentru cele 1.644 de monumente istorice din judetul Iasi vor fi de 500 metri in camp deschis, 200 metri in mediul rural si 100 metri in zonele urbane. "Aceste distante nu inseamna ca nu se va putea constui in respectivul perimetru, insa se va construi sub supravegherea unui arheolog. Daca am lua municipiul Iasi spre exemplu, ar insemna ca ar trebui sa daramam toate cladirile si sa lasam numai biserici, lucru care este de neconceput. Vor putea fi construite cladiri in perimetrul zonelor protejate, insa sub anumite conditii de greutate, de inaltime", a spus Vasile Munteanu, directorul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Iasi. In prima instanta, aceste harti cadastrale care vor fi facute cu ajutorul Institutului de Informatica al Academiei Romane.
Conform afirmatiilor facute de Vasile Munteanu, directorul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Iasi, la nivelul judetului a inceput un amplu program de inregistrare elecronica in planurile de cadastru a monumentelor istorice. Avand in vedere ca judetul Iasi este al doilea judet in tara ca numar de obiective istoric