Romania se plasa in 2005 pe locul 12 intre statele lumii dupa dimensiunea deficitului de cont curent, conform unui raport al Bancii Mondiale (BM), publicat ieri.
Deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din tara, era in 2005 de 6,9 miliarde de euro, plasand Romania pe locul 12 in lume. Anul trecut, deficitul extern al Romaniei a avansat cu 45%, pana la 9,97 miliarde de euro.
De altfel, deficitul de cont curent este principala problema a economiei Romaniei, dupa cum afirma atat oficialitatile, prin Comisia Nationala de Prognoza, cat si institutiile internationale, care afirma ca adancirea deficitului de cont curent ar putea pune probleme cursului de schimb in viitorul apropiat.
Cresterea deficitului extern este prognozata la 22%-45% si anul acesta, conform rapoartelor bancilor si altor institutii internationale, cea mai optimista estimare apartinand Comisiei de Prognoza, cu un ritm de 22%, pana la 12,15 miliarde de euro.
Astfel, la nivelul acestui an, Romania ar putea intra intre primele zece state dupa nivelul deficitului de cont curent.
Dintre statele din regiune, Romania era depasita la acest capitol in 2005 numai de Turcia si Grecia, depasind insa Ungaria, Polonia, Cehia si Bulgaria.
Raportul Bancii Mondiale, care ordoneaza statele lumii dupa anumiti indicatori de dezvoltare, plaseaza Romania pe locul 50 in lume dupa dimensiunea venitului national brut, cu o valoare de 68 de miliarde de euro la nivelul anului 2005.
In schimb, in clasamentul venitului national brut pe locuitor, Romania ocupa doar locul 93.
In termeni reali, la paritatea puterii de cumparare, venitul mediu al unui roman era in 2005 pe locul 85 in lume, conform aceluiasi raport.
Datele BM arata ca Romania apartine grupului statelor cu venituri medii: in timp ce venitul mediu brut pe locuitor in Romania era de 3.910 dolari