Curtea Constitutionala a decis in sedinta de marti sa admita exceptia ridicata de Avocatul Poporului si a hotarit neconstitutionalitatea unui articol din Legea Referendumului. Este vorba de numarul de voturi cu care Parlamentul trebuie sa se pronunte fata de solicitarea presedintelui de a convoca referendum pe tema votului uninominal.
Decizia de neconstitutionalitate a Curtii este extrem de importanta pentru ca in acest fel rezultatul votului din 1 martie dat de plenul celor doua camere va fi obligatoriu interpretat ca unul in favoarea organizarii referendumului pentru votul uninominal.
La data respectiva s-au intrunit 233 de voturi, cu doua mai putin decit cele necesare din punctul de vedere al Legii referendumului, dar suficiente din cel al Constitutiei. In urma controverselor iscate, Avocatul Poporului s-a autosesizat si a ridicat exceptie de neconstitutionalitate pe articolul 11 al 3 din Capitolul " Referendumul cu privire la probleme de interes national".
Potrivit unor surse, decizia va fi redactata cel tirziu miercuri dimineata si va fi publicata pe site-ul Curtii Constitutionale. Dupa publicarea ei in Monitorul Oficial, va fi trimisa parlamentului, care va fi obligat sa redacrteze hotarirea prin care isi exprima acordul cu socilitarea presedintelui de a convoca referendum pe tema votului uninominal.
In urma deciziei Curtii Constitutionale, articolul 3 din Legea 3/3000 privind organizarea si desfasurarea referendumului va avea urmatorul continut: "Ca urmare a consultarii Parlamentului de catre presedintele Romaniei cu privire la organizarea unui referendum national pe tema introducerii votului uninominal, Parlamentul Romaniei apreciaza ca orgaizarea acestui referendum este oportuna".
Curtea Constitutionala a decis in sedinta de marti sa admita exceptia ridicata de Avocatul Poporului si a hotarit neconstituti