Chiar daca de cele mai multe ori dreptul la initiativa legislativa este uitat, cu siguranta pe parcursul a patru ani de mandat, alesii judetului nu vor uita de alte drepturi personale. Conform legii 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor, parlamentarii au in primul rand imunitate parlamentara.
Si, ca si cand nu ar fi de ajuns, ei nu pot fi trasi la raspundere pentru voturile sau opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului. Lunar, detinatorii destinelor noastre primesc o suma forfetara din bugetul Camerei Deputatilor sau Senatului, echivalenta cu o indemnizatie si jumatate bruta.
Si chiar daca pana acum nu ati mers in audienta la nici un birou parlamentar, aflati ca intretinerea acestora, chiria, precum si personalul angajat sunt platite tot din bani publici. Atunci cand sunt prezenti la lucrarile Parlamentului, chiar daca nu au nimic de spus in interesul celor care l-au ales, parlamentarul prahovean primeste o diurna de deplasare pe zi, de 2% din indemnizatia lunara.
Mai mult, ei primesc si cazare gratuita in Bucuresti. Parlamentarii au dreptul la cheltuieli de protocol, la transport gratuit cu mijloacele de transport in comun intern sau cu masina pusa la dispozitie de Camere.
Tot cetatenii platesc convorbirile telefonice ale parlamentarului, precum si taxle postale, dar si dreptul la vechime in munca, dreptul la asistenta medicala, dar si dreptul la pasaport diplomatic, pe care nu demult, il doreau extins si la familiile lor.
Cat despre pensie, pentru ca au dormit mai mult sau mai putin in Parlament, deputatii si senatorii au dreptul la o pensie de pana la 80% din ultimul salariu, pentru vechime mai mare de 25 de ani, in functie de numarul de mandate si indemnizatii pentru cei care sunt realesi.
Deputatii si senatorii care nu au fost realesi dupa expirarea mandatului si nu au pe