Taxa de prima inmatriculare auto a adus la bugetul de stat, in primul trimestru al anului, venituri de aproximativ 91,21 milioane lei (27 milioane euro), potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).
Potrivit MEF, in ianuarie taxa de prima inmatriculare a adus la buget 3,74 milioane lei, iar in februarie circa 30,68 milioane lei. Ministerul a estimat ca veniturile generate de aceasta taxa vor depasi 220 milioane euro, in 2007, ceea ce reprezinta incasari de aproape 20 milioane euro lunar.
Recent, insa, reprezentanti ai Comisiei Europene au transmis Romaniei o instiintare privind declansarea procedurii de infringement (incalcarea Tratatului Uniunii de catre Romania), dupa ce, la inceputul acestui an, Guvernul a fost informat in legatura cu faptul ca taxa incalca prevederile UE. Pana in acest moment, autoritatile romane nu au efectuat nici o modificare a taxei considerata discriminatorie de forul european.
Conform art 226-228 din Tratatul UE, atunci cand Comisia Europeana considera ca un stat membru a incalcat dreptul comunitar, ii trimite acestuia o scrisoare formala de notificare, cerandu-i sa furnizeze observatii in termen de doua luni. Daca tara respectiva nu inceteaza incalcarea dreptului comunitar, iar informatiile transmise nu sunt satisfacatoare pentru Comisie, aceasta emite un aviz motivat, ale carui prevederi trebuie indeplinite de statul membru in termen de doua luni. In caz contrar, Comisia Europeana aduce cazul in fata Curtii Europene de Justitie, a carei decizie este obligatorie. Daca statul membru nu respecta decizia CEJ, Comisia poate, dupa trimiterea unei noi notificari formale si a unui nou aviz motivat, sa aduca respectiva chestiune in fata CEJ pentru a doua oara, cerand impunerea unei sanctiuni financiare (amenzi), conform articolului 228 din Tratatul CE.
In Romania, taxa de pri