Meniuri de restaurant, in cimitir, de Pastele Blajinilor. Acestea au fost oferite, ieri, in cimitirul "Sfintul Constantin" din municipiu in care, mai nou, obisnuita pomana a evoluat la o masa de lux pentru saracii care vin sa manince bine pe gratis, macar o data in an. Pe linga pastrama, miel, muschi tiganesc, sarmale, somn si pui, oamenii strazii, cersetorii, dar si batrineii cu pensii de mizerie, care se jeneaza sa ceara de pomana, s-au putut delecta, ieri, si cu mici proaspeti, pregatiti chiar sub ochii lor. Pentru a se asigura ca mincarea este cu adevarat de calitate, asa cum merita sufletul raposatilor, cei mai cu dare de mina si-au adus si bucatarul de acasa si l-au pus la treaba printre morminte.
Cimitirul "Sfintul Constantin" s-a umplut la refuz de lume, inca de la primele ore ale diminetii, astfel incit la ora 10.00, parcarea era arhiplina, si a fost nevoie de citiva politisti, pentru ca in zona sa se mai poata circula. Sute de oameni, fie ei vagabonzi fara capatii, cersetori amariti sau batrinei saraci, care abia-si duc zilele de azi pe miine, au fost serviti cu bunatati cum n-au mai mincat de ani de zile. Chiar daca decorul a fost unul mai putin placut, oamenii au profitat de ocazie si si-au facut plinul cu mincaruri alese, facute de bucatari de meserie.
In memoria raposatei sotii, Gheorghe Farcas, zis "Ghiuri", a intins un gratar pe aleea principala, la intrarea in cimitir si a oferit tuturor celor care treceau mici care sfiriiau chiar sub nasul lor, dar si vin de casa.
"Facem pomana, dupa obiceiul nostru. De ce anume mici la gratar?
Pentru ca ii placeau raposatei mele sotii, puteam sa-i dau orice cind plecam in oras, ei tot micii la gratar ii placeau. Am facut comanda speciala pentru mici, am luat 1.000, cinci sute am adus dimineata si acum, ca s-au terminat, am trimis dupa restul de cinci sute. Dam la toata lu