În judeţul Dolj nu există autovehicule şi oameni calificaţi pentru transportarea la morgă a persoanelor care au decedat în urma unor agresiuni sau accidente de circulaţie. În aceste condiţii, poliţiştii apelează la mila doljenilor, în multe cazuri victima stând mai multe ore în stradă.
În cazul unor accidente de circulaţie, agresiuni sau sinucideri, victimele, dacă mai sunt găsite în viaţă de către medicii Serviciului de Ambulanţă sau ai SMURD, sunt transportate la cel mai apropiat spital pentru a primi îngrijirile medicale de specialitate. Dacă victimele au decedat până la sosirea ambulanţei sau nu au mai putut fi resuscitate, situaţia se complică. Iniţial, acestea sunt lăsate pe loc până când poliţiştii şi procurorii încheie cercetările de la faţa locului. Apoi, persoana sau persoanele decedate ar trebui transportate la Institutul de Medicină Legală (IML) Craiova, pentru stabilirea cauzei morţii, însă în judeţul nostru acest lucru nu este posibil. De mai mulţi ani, nici o instituţie doljeană nu are în dotare un vehicul destinat transportului morţilor la morgă, în vederea autopsierii cadavrelor. IML Craiova nu are nici morgă, aşa că morţii sunt transportaţi cu ce se poate, unde se poate.
IML Craiova ar vrea, dar nu poate
Orice moarte care nu se produce din condiţii naturale trebuie investigată de medicii legişti. Aşa se face că o persoană care moare în condiţii suspecte, într-un accident de circulaţie, spânzurată sau înecată, ar trebui transportată la morga IML cu o maşină specială, aflată în dotarea acestei instituţii. Aşa stau lucrurile pe hârtie. În realitate, IML Craiova nu are morgă, maşini şi nici măcar un sediu. Singurul Institut de Medicină Legală din ţară care îndeplineşte normele în materie este Institutul Medico-Legal „Mina Minovici“ din Bucureşti.
Clădirea în care funcţionează IML Craiova a fost revendicată încă din 1