Sute de milioane de euro sunt iinghitite anual de un sistem universitar care „uita” tot mai des de calitatea absolventilor
Invatamantul superior este una dintre cele mai profitabile afaceri din Romania. Milioanele de dolari care intra anual iin conturile universitatilor au transformat aceste institutii iin adevarate fabrici de facut bani. Asa se explica aparitia unor „facultati” la Geoagiu, Marghita sau Crevedia. Logic, sustinute de la bugetul public.
Invatamantul superior din Romania tinde sa devina unul cu taxe. Ele sunt platite de majoritatea studentilor, indiferent ca urmeaza cursurile unei facultati de stat sau particulare. Mai mult, iin randul profesorilor exista foarte multe voci care sustin ideea iinvatamantului contra cost, considerand ca este singura solutie care poate rezolva problemele unei „educatii bolnave”.
Sfanta spaga sa traiasca!
Despre calitatea actului educational se vorbeste mult prea putin. In schimb, pentru majoritatea celor implicati iin sistemul de iinvatamant, importante sunt veniturile acumulate din scoaterea pe banda rulanta a posesorilor de diplome universitare.
In tara noastra, orice persoana care a trecut de examenul de bacalaureat si are posibilitatea achitarii unor taxe anuale de scolarizare poate urma o facultate. Si daca nu o duce mintea sa treaca examenele o poate ajuta portofelul, mita iin randul profesorilor universitari fiind ceva obisnuit.
Departe de noi ideea ca toate cadrele didactice sunt corupte si accepta sa fie „rasplatite” iin schimbul unei note de trecere iin sesiune. Dar trebuie sa recunoastem ca realitatea a dovedit ca multi profesori practica acest „sport”. Exista chiar un top al spagilor iintocmit de Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR).
Potrivit datelor furnizate de aceasta organizatie, cele mai tari spagi se dau la Medicina.