Unul dintre „produsele“ cele mai strălucite ale şcolii craiovene de fotbal, supranumit de suporteri „Prinţul din Bănie“ sau „Marele Blond“, Ilie Balaci rămâne pe lista de aur a numelor importante ale fotbalului românesc.
Ilie Balaci are un palmares de invidiat ca jucător: 69 de selecţii în naţională - opt goluri, 347 de meciuri în Divizia A - 84 de goluri, campion al României de trei ori şi câştigător de patru ori al Cupei - cu Universitatea Craiova. A fost declarat cel mai bun fotbalist al anilor 1981 şi 1982. A ocupat locul trei în clasamentul Bravo din 1978, consacrat celor mai buni fotbalişti sub 23 de ani prezenţi în Cupele Europene. Ilie Balaci se numără, indiscutabil, printre primii zece fotbalişti români din toate timpurile, fiind totodată cel mai tânăr debutant în echipa naţională din istoria fotbalului românesc. Câştiga primul titlu naţional în 1974, pentru ca în 1977 şi 1978 să contribuie la obţinerea a două Cupe ale României. În 1980 începe perioada de glorie: două titluri naţionale, alte două Cupe, premii consecutive pentru cel mai bun fotbalist român, meciuri de referinţă la naţională, marea aventură din Cupa UEFA încheiată în faţa Benficăi, în semifinale, după eliminarea Fiorentinei, a lui Bordeaux şi a lui Kaiserslautern. A rămas memorabil momentul aprilie 1983, când craioveanul Balaci a fost coşmarul italianului Gentile, pe care l-a plimbat timp de 90 de minute pe tot terenul.
În acelaşi an, a făcut un meci memorabil contra Suediei, atrăgând atenţia marilor impresari ai lumii. Din nefericire, s-a accidentat înaintea turneului final al Cupelor Europene din 1984, nemaiputând merge în deplasare în Franţa. S-a axat apoi pe cariera de antrenor, obţinând titluri naţionale, cupe naţionale, Cupa Campionilor Africii, Cupa Cupelor ţărilor arabe, Supercupa EAU, Cupa Campionilor Golfului şi Supercupa Asiei ca antrenor al echipelor CA Tunis, Olym