Energia ''curata'', in plina dezbatere in UEFoto: HotNews.roDocumente:
Raport EU Cash, Climate Clash
(18.04.2007) PDF
Intre 2007 si 2013, Uniunea Europeana urmeaza sa investeasca 177 miliarde de euro in 10 din tarile central si est europene, membre ale Uniunii. Banii fac parte din fondurile structurale si din fondurile de coeziune.
"In aceeasi perioada in care acesti bani vor fi cheltuiti, Europa va trebui sa ia masuri serioase de reducere a emisiilor de gaze pana se va ajunge la limitele recent stabilite de reducere cu 20-30% pana in 2020 si de 60-80% pana in 2050”, se arata in raport.
Cele mai finantate tari au avut si cele mai crescute cote de emisii de dioxid de carbon
Cele doua organizatii considera ingrijorator faptul ca cele patru tari care au beneficiat de cele mai mari alocatii de fonduri europene - Spania, Portugalia, Grecia si Irlanda - au fost si martorele celor mai mari cresteri de emisii de dioxid de carbon.
„Daca UE vrea sa lupte impotriva schimbarilor de clima eficient, trebuie sa se asigure ca in estul si centrul Europei nu se va intampla acelasi lucru. Dimpotriva, fondurile europene pentru noile tari membre trebuie sa contribuie tocmai la opusul acestui lucru: reducerea emisiilor de gaze si imbunatatirea calitatii vietii”, arata documentul.
Eficienta energetica si energia regenerabila au primit fiecare numai cate un procent din totalul fondurilor europene
Planurile de utilizare a fondurilor pentru perioada 2007 - 2013, Contextele de referinta ale strategiei nationale (NSRF) si Programele Operative (OP) se afla in acest moment in stadiul de negocieri intre statele mebre si Uniunea Europeana.
Analizele CEE Bankwatch Network si Prietenii Pamantului asupra draft-ului Programelor Operative au dus la concluzia ca eficienta energetica si energia re