Peste 1.900 de copii din judeţul Vâlcea duc dorul părinţilor care sunt plecaţi la muncă în străinătate, pentru a scăpa de neajunsuri şi de sărăcie. Dintre aceştia, peste 670 au ambii părinţi plecaţi din ţară şi unii dintre ei sunt în grija rudelor ori au ajuns într-un centru de plasament.
VÂLCEA. Ultima monitorizare trimisă de reprezentanţii primăriilor din judeţ la DGASPC Vâlcea arată că 1.908 copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Dintre aceştia, 935 sunt băieţi şi 973 sunt fete. La data raportării, 28 de micuţi aveau vârste sub un an, 99 aveau vârste cuprinse între un an şi doi ani, 436 între trei şi şase ani, 467 între şapte şi nouă ani, 485 între zece şi 13 ani, şi 393 între 14 şi 17 ani. Din datele transmise de autorităţile locale din judeţ, 674 de copii aveau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 939 doar unul dintre părinţi plecaţi, în timp ce 295 erau înregistraţi cu părinte unic susţinător al familiei monoparentale plecat în străinătate. De asemenea, numărul copiilor aflaţi în îngrijirea rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie, era de 1.736, în timp ce 172 erau cu măsură de protecţie la sfârşitul perioadei raportate. Numărul de familii în care ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate era de 470. Cu un singur părinte plecat erau 585 de familii, iar cu părinte unic susţinător al familiei plecat la muncă în străinătate erau 219 cazuri.
Numărul real este mult mai mare
Roxana Radu, directoarea adjunctă a DGASPC Vâlcea, a spus că numărul real al copiilor care au părinţii plecaţi la muncă în afară este mult mai mare: „Noi am solicitat la toate primăriile din judeţ să facă şi să ne trimită în permanenţă rapoarte cu numărul copiilor care rămân singuri pentru că le pleacă părinţii la muncă în străinătate. Avem o evidenţă, dar ea nu este reală pentru că atunci când facem reevaluările mul