Curtea Constitutionala a trimis, ieri, Parlamentului motivatia avizului negativ dat cu privire la propunerea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. In esenta, judecatorii Curtii constata ca atat timp cat opiniile, observatiile sau cererile presedintelui produc efecte juridice, nu se poate spune ca seful statului incalca Constitutia. In plus, din documentul respectiv reiese ca seful statului are libertatea sa declare orice, la adresa oricui, fara sa suporte nicio consecinta.
"Presedintele Romaniei se bucura de imunitate pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului", precizeaza CCR. Singura observatie facuta de membrii acestui for este aceea ca isi exprima "dezacordul" cu formularea de "acuzatii, etichetari jignitoare si insulte la adresa exponentilor autoritatilor publice in legatura cu activitatea desfasurata de ei".
In februarie 2007, Traian Basescu a afirmat ca primul-ministru „este un mare mincinos si minte tot timpul”. Despre parlamentari, seful statului a spus ca fac doar legi pentru infractori”, iar Parlamentul a fost definit ca „o sandrama intrata in moarte clinica”. Astfel de declaratii sunt, potrivit CCR, perfect legale si pot fi repetate si imbunatatite de catre presedinte dupa bunul plac.
E legal sa nu fie impartial
Referitor la relatia presedintelui cu formatiunile politice, in art. 84 din Legea fundamentala se prevede ca acesta nu poate fi membru al unui partid. Curtea arata insa ca sefului statului nu i se interzice sa pastreze legaturi cu partidul care l-a sustinut in alegeri sau cu alte partide politice. "O asemenea interdictie nici nu ar fi in spiritul Constitutiei, in conditiile in care presedintele este ales in functie pe baza unui program politic si are fata de electorat datoria sa actioneze pentru indeplinirea acestui program", precizeaza sursa citata.
Si rezolutiile s