Numele, vârsta şi profesiile pasagerilor de pe Titanic sunt pentru prima dată accesibile on-line, la 95 de ani după ce vasul de lux s-a scufundat în apele Atlanticului, în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, informează Reuters. Lista de pasageri, ce poate fi accesată gratis timp de o săptămână pe site-ul www.findmypast.ro, poate fi de mare ajutor genealogilor interesaţi. Până la apariţia acesteia, lista putea fi consultată doar la Arhivele Naţionale din Kew, în sud-vestul Londrei.
Printre pasageri se afla, spre exemplu, George Mackay, un chelner de 20 de ani din Scoţia călătorind la clasa a III-a, care visa la o nouă viaţă în America. La clasa I o întâlnim pe Contesa de Rothes, călătorind alături de vărul său, Gladys Cherry, şi de slujitoarea sa, Roberta Maioni.
Transatlanticul, considerat „de nescufundat”, avea la bord 2.206 pasageri, în majoritate persoane din înalta societate, nobili britanici sau industriaşi americani, cazaţi la clasele superioare. La clasele inferioare se aflau emigranţi. La aceştia se adăugau membrii echipajului.
Titanicul a plecat din portul Southampton într-o zi de miercuri, 10 aprilie 1912, la orele 12. În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, vaporul a ajuns în apele din Terra-Nova, la 400 de leghe marine de ţărm, unde s-a ciocnit de un iceberg. 1.563 de oameni s-au înecat. Nava Carpathia, aflată în apropiere, a reuşit să salveze doar o parte din pasagerii naufragiaţi. În total au supravieţuit numai 703 persoane. (D.P.)
Numele, vârsta şi profesiile pasagerilor de pe Titanic sunt pentru prima dată accesibile on-line, la 95 de ani după ce vasul de lux s-a scufundat în apele Atlanticului, în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, informează Reuters. Lista de pasageri, ce poate fi accesată gratis timp de o săptămână pe site-ul www.findmypast.ro, poate fi de mare ajutor genealogilor interesaţi. Până la apariţia acesteia, list