Intrarea in Uniunea Europeana nu a adus o stagnare sau reducere a preturilor, ci o majoarare a acestora cu un procent de aproximativ 10-20%. Se estimeaza ca preturile vor creste in continuare, dar nu cu aceeasi rapiditate ca pana acum. De ce aceste cresteri? Deoarece cererea pentru locuinte este in continua crestere, oferta fiind limitata.
Compania imobiliara Edil Cluj Napoca a realizat o privire comparativa a pietei imobiliare din 4 mari orase ale tarii: Bucuresti, Cluj-Napoca, Bistrita, pe segmentul rezidential, pentru luna in curs.
Conform Edil, imobilele cu destinatie rezidentiala indeosebi constructii noi au constituit pentru primavara acestui an aproximativ 80% din totalul imobilelor supuse tranzactionarii, astfel aceasta investitie in proiecte rezidentiale consacrandu-se ca fiind cea mai sigura.
Bucuresti si Cluj, cresteri de pana la 20%
Piata rezidentiala din Bucuresti si-a continuat dezvoltarea rapida in prima jumatate a anului 2007. Stocul de unitati locative finalizate la Bucuresti in 2006 se adreseaza aproape in exclusivitate segmentului populatiei cu venituri medii-ridicate si mari.
Locuintele propuse spre vanzare sunt in majoritate vile noi cu preturi intre 1.200-1.500 Euro/mp si apartamente pentru care se solicita 2.000-2.500 Euro/mp. Una din principalele tendinte ale pietei este determinata de cererea de apartamente in cladiri noi din cadrul unor proiecte rezidentiale de mari dimensiuni, situate in cartiere rezidentiale dens populate.
La inceputul acestui an preturile variau intre 1.500-2.500 euro/mp, calculat la suprafata construita. Pentru proiectele situate in zone secundare destinate populatiei cu venituri medii, preturile variaza intre 850 si 1.500 euro/mp.
Integral in Curentul
Intrarea in Uniunea Europeana nu a adus o stagnare sau reducere a preturilor, ci o majoara