Scriitorul Cormac McCarthy, pentru romanul său „The Road”, şi saxofonistul Ornette Coleman, pentru prima sa înregistrare în zece ani („Sound Grammar”), au fost recompensaţi luni cu premiul Pulitzer.
McCarthy, în vârstă de 73 de ani, este considerat moştenitorul lui William Faulkner, pentru scrierile sale „All The Pretty Horses” şi „Blood Meridian”. Ornette Coleman (supranumit „Profetul Libertăţii”) devine, la 77 de ani, al doilea compozitor de jazz care câştigă distincţia, după Wynton Marsalis, în 1997. Premiul Pulitzer a fost rezervat multă vreme muzicii clasice.
La secţiunea reportaj, cotidianul Wall Street Journal şi-a adjudecat două premii, fiind unicul laureat multiplu al ediţiei din acest an. WSJ a primit premiul pentru serviciu public, pentru acoperirea scandalului bursier de anul trecut din SUA, şi pentru reportaj internaţional, pentru modul în care a reflectat ascensiunea capitalismului în China.
Imaginile cu o evreică înfruntând forţele de securitate israeliene venite să demoleze coloniile ilegale din Cisiordania, realizate de agenţia Associated Press, au fost răsplătite cu premiul pentru reportaj fotografic.
Cotidianele Boston Globe, Miami Herald şi Daily News din New York au primit câte un premiu Pulitzer pentru diferite tipuri de reportaje.
La categoria eseu, a fost declarat învingător Lawrence Wright, cu „The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11”, o analiză a felului în care lumea modernă a fost schimbată de fundamentalismul musulman.
La categoria istorie, laureaţii au fost Gene Roberts şi Hank Klibanoff, pentru cartea „The Race Beat: The Press, the Civils Rights Struggle, and the Awakening of a Nation”, care analizează prejudecăţile rasiale ale ziariştilor şi ale societăţii americane.
Premiul pentru poezie i-a fost atribuit Natashei Trethewey pentru „Native Guard”, colecţie de poeme despre soldaţii de cul