Intr-un discurs tinut dupa anuntarea rezultatului votului Parlamentului, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a solicitat presedintelui sa-si tina cuvantul si sa-si dea demisia.
"Ca politician, eu interpretez demisia lui Basescu ca pe o recunoastere a propriilor erori si ca pe o recunoastere involuntara a faptului ca nu mai are dreptul moral sa candideze pentru un nou mandat", a declarat Tariceanu.
Afirmatiile sale vin in conditiile in care PSD ar putea initia o procedura prin care sa se ajunga la interzicerea unei noi candidaturi a lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale.
Strategia PSD
Mai multi parlamentari PSD au declarat pentru HotNews.ro, sub protectia anonimatului, ca in partid se cauta solutii pentru impunerea unei prevederi care sa poata interzice candidatura unui fost presedinte suspendat de Parlament - adica exact cazul lui Basescu, daca Parlamentul va vota suspendarea sa.
Initiativa PSD are in vedere modelul Lituaniei. In 2004, in urma suspendarii presedintelui Paksas, au fost organizate alegeri pentru un nou presedinte. Lui Paksas i-a fost interzis sa mai candideze printr-o modificare a Constitutiei care interzice unui presedinte demis sa mai candideze.
Conform parlamentarilor citati, aceasta initiativa va fi mai intai discutata in forurile de conducere ale PSD, unde vor fi luate in calcul doua aspecte.
Primul se refera la posibilitatea legala de a impune aceasta initiativa fara modificarea Constitutiei, dat fiind ca o astfel de modificare se face prin referendum.
Al doilea aspect se refera la impactul asupra publicului, PSD avand in vedere eventualele reactii extrem de dure din partea opiniei publice.
Tudor Oniga, profesor la catedra de Drept Constitutional a UBB Cluj, a declarat pentru HotNews.ro ca o astfel de initiativa se poate materializa doa