Conform propunerii AVAS, fiecare salariat ar urma sa primeasca un numar egal de actiuni, in mod direct, acest drept neputand fi transferat.
Circa 60.000 de persoane care au avut statutul de angajati ai Petrom din august 2003 si pana in prezent si-ar putea imparti un castig de peste 500 de milioane de euro din pachetul de 8% din actiunile Petrom care le va fi distribuit de catre stat.
Cele 8% din actiunile Petrom vor fi distribuite in mod direct salariatilor companiei la un pret reprezentand echivalentul a 0,0525 euro/actiune, cat a primit statul de la grupul austriac OMV in momentul privatizarii companiei. Practic salariatii Petrom vor plati 235 mil. euro pentru un pachet de actiuni care pe Bursa valoreaza in acest moment circa 750 mil. euro, castigul lor din aceasta afacere fiind 515 mil. euro.
Castigul provine, in principal, din evolutia pozitiva a actiunilor Petrom pe Bursa din momentul privatizarii companiei, in vara lui 2004, pana in prezent.
In aceasta perioada, actiunile Petrom au crescut de circa 2,2 ori, de la circa 0,25 lei/actiune la 0,55 lei/actiune, conform ultimului pret de pe Bursa.
Acest castig s-ar putea imparti, in mod egal, la cei aproximativ 60.000 de angajati pe care compania i-a avut din 2003 pana in prezent, castigul teoretic al fiecarui salariat fiind de aproximativ 8.500 de euro, cu conditia ca pretul actiunilor sa nu se modifice. Practic, insa, in momentul transferului unui pachet de 8% din Petrom in posesia salariatilor s-ar putea pune presiune asupra pretului de pe Bursa al actiunilor, determinand scaderea acestuia, ceea ce ar putea diminua din castig.
Potrivit proiectului de hotarare de guvern publicat ieri pe site-ul AVAS, actiunile Petrom din pachetul de 8% vor fi distribuite in mod egal tuturor persoanelor indreptatite, care sunt toate persoanele care au avut calitatea de angajat al P