Legislaţia neclară şi stufoasă a achiziţiilor publice, dar şi inconsecvenţa autorităţilor centrale au blocat pentru moment derularea a cinci proiecte de management al deşeurilor aprobate spre finanţare din fondurile nerambursabile ale programului PHARE 2004 de Uniunea Europeană.
VÂLCEA.Schema de investiţii pentru proiectele mici de gestionare a deşeurilor din judeţul Vâlcea a ajuns în impas. Municipiul Drăgăşani, oraşele Bălceşti şi Brezoi, precum şi comunele Fârtăţeşti şi Galicea, care au depus proiecte viabile în acest sens, aşteaptă de ceva timp, cu banii blocaţi în conturi, rezolvarea unei probleme ce ţine de proceduri administrative la nivel central. Aglomerarea de instituţii şi ministere ce au un cuvânt de spus în gestionarea fondurilor PHARE îngreunează în teritoriu derularea fazelor proiectelor cu finanţare externă.
Ieri, în sala de şedinţe a consiliului judeţean, Dumitru Buşe, preşedintele forului legislativ al judeţului, i-a convocat pe cei cinci primari pentru a se întâlni cu un reprezentant al instituţiei ce implementează programele PHARE în România, cu personalul de specialitate al CJ, precum şi cu alţi primari din comunele ce pot beneficia în viitor de astfel de finanţări. Cei de la Bucureşti au recunoscut că aceste cinci proiecte ale localităţilor vâlcene au fost întocmite corect şi că nu există reproşuri la adresa administraţiilor publice locale în acest sens. De asemenea, reprezentantul PHARE a menţionat că judeţul Vâlcea se află pe locul I, într-o statistică neoficială, la numărul de proiecte depuse, cu 41 de astfel de documentaţii aflate în studiu la Comisia Europeană.
Prea multă legislaţie strică
Deoarece contractele de grant, adică finanţările propriu-zise, au fost semnate înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, fondurile sunt considerate structurale şi nu de coeziune. Problema intervine, potrivit s