„Dupa doi ani de functionare, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va calcula randamentul mediu al fondurilor.
Iar potrivit legii, fondurile de pensii care au un randament mai mic cu 4% decit cel mediu intra in supraveghere speciala“, ne anunta Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Administrare speciala la fondurile pe plus
Curios, dar si daca fondul de pensii are un randament pozitiv, el poate intra in supraveghere speciala. „Daca media pietei fondurilor este de 7%, iar un fond de pensii are un randament de doar 2%, atunci potrivit legii el intra in supraveghere speciala. Si asta imediat.
Daca se constata ca lucrurile merg mai rau, atunci fondul trece din supraveghere speciala in administrarea altui fond. Un fond care va fi ales pe criterii de eficienta si de costuri. Drept urmare, banii de pensii facultative nu pot fi pierduti. E drept, randamentul acelor bani va fi diferit de la un fond la altul“, mai adauga Mircea Oancea.
7-8 administratori in 2007
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) estimeaza ca va autoriza pina la finele acestui an sapte-opt administratori de pensii facultative.
Se estimeaza ca valoarea contributiilor in primul an de functionare a sistemului de pensii facultative va insuma 40-50 de milioane de euro, iar numarul participantilor se va situa intre 200.000 si 300.000 de persoane. Primele contributii la Pilonul III (pensii facultative) vor fi platite incepind cu luna mai.
„Asa cum s-a anuntat anterior, valoarea contributiilor la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va totaliza 150 de milioane de euro in 2008. Per total, nu cred ca suma de 200 de milioane de euro va constitui o presiune foarte mare asupra pietei financiar-bancare si a Bur