15.000 de contribuabili trebuie să depună în acest an declaraţii de venit. Doar 600 dintre aceştia se ştie că sunt asimilaţi profesiilor liberale: avocaţi şi notari, care plătesc anual impozite de circa 1,7 milioane de euro.
Judeţul Dolj are prea puţini practicieni de meserii liberale, în comparaţie cu populaţia totală.
Cel puţin, aceasta este opinia reprezentanţilor fiscului, care încasează de la aceste categorii socio-profesionale cele mai mari sume la nivel individual. În acest an, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj va trimite decizii de impunere pentru 15.000 de persoane, după cum a precizat directorul executiv adjunct al instituţiei, Mihai Antonescu. „Data-limită de depunere a declaraţiilor fiscale este 15 mai. Este vorba de cei care obţin venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole în sistem real şi din transferul titlurilor de valoare. La populaţia judeţului, trebuia să fie mai mulţi, mai ales în ceea ce priveşte profesiile liberale“, a spus Antonescu.
Impozite plătite la jumătate
Fiscul nu are totuşi o evidenţă a tuturor practicienilor de meserii liberale. Ştim că aproape 600 dintre ei sunt avocaţi şi notari publici, după cum au informat asociaţiile de profil. În Dolj există aproximativ 550 de avocaţi, după cum a precizat preşedintele baroului, Anton Pleşea. Acesta a spus că avocaţii nu realizează totuşi venituri aşa cum ar trebui. Un avocat bun poate câştiga lunar 70-80 de milioane de lei. Practicienii plătesc un impozit anual de 16% din venituri. La o medie lunară de câştig de 50 de milioane de lei, avocaţii ar putea aduna anual cel puţin 9,4 milioane de euro. În judeţ sunt înregistraţi, de asemenea, 45 de notari publici.
În funcţie de preţurile tranzacţiilor imobiliare, notarii percep între 1,5 şi 3%. Surse din piaţă spun că profiturile lunare al