Locuitorii din Bariera Vâlcii, vecini cu CET II, trăiesc de peste 25 de ani într-o mare de praf de cărbune. Drama de care au parte în fiecare zi nu este cunoscută de conducerea centralei energetice.
Craiovenii din Bariera Vâlcii, care locuiesc la 150 m de depozitul de cărbune al CET II, s-au săturat ca în fiecare dimineaţă să fie întâmpinaţi de nori mari de praf de cărbune. În această situaţie trăiesc de peste 25 de ani zeci de craioveni din cartierul Bariera Vâlcii. După ce au investit aproape toată averea în câteva camere în care să trăiască, sunt nevoiţi să suporte zilnic praful de cărbune, care încet-încet invadează tot cartierul. Situaţia este cunoscută de autorităţile locale, însă, până în prezent, nimeni nu s-a gândit la o soluţie pentru a-i ajuta pe aceşti oameni.
Soluţiile locuitorilor
„Plătim impozite babane şi trăim ca într-o mină!“, au spus marţi craiovenii care locuiesc lângă Centrala Electro-Termică Craiova II (CET II). Disperaţi de situaţie, oamenii au încercat să găsească soluţii pentru ca praful negru să nu le mai distrugă viaţa. „Ar trebui să mute CET-ul. M-am mutat aici prin ’62 şi până prin ’77, când a apărut colosul ăsta, am trăit bine. De atunci ne chinuim. Noi am venit primii aici, aşa că nu avem de ce pleca. Să plece el“, a spus Constanţa Anghelu, de pe strada Primăverii. Vecinul său, Virgil Busuioc, a cumpărat casa în urmă cu mai bine de doi ani. „Nu am ce face acum, dacă am cumpărat-o. Când fac rost de bani, îi dau în judecată. Nu e posibil ca tot praful de la cărbunele folosit de CET II să ajungă la noi“, a adăugat Busuioc.
„Mâncăm doar ceapă, usturoi sau cartofi“
Oamenii spun că atunci când bate vântul este cel mai rău. „Ne baricadăm în casă. După ce stă vântul, peste tot e un strat de praf de cărbune. Facem ce am învăţat: scoatem furtunurile din casă şi începem să spălăm tot“, a sublin