Grupul austriac OMV a castigat peste 3,5 miliarde de euro din cresterea actiunilor Petrom din 2004 si pana in prezent si din dividendele incasate de la companie, profitul statului de la vanzarea companiei ridicandu-se tot la aproape 3,5 mld. euro.
OMV va incasa dividende brute de circa 155 de milioane de euro din profitul net inregistrat de Petrom in 2006, dupa ce anul trecut a incasat dividende brute de 100 de milioane de euro.
Profitul cash incasat de OMV de la preluarea Petrom, in 2004, se ridica astfel la 255 de milioane de euro. La acesta se adauga un castig de 3,3 miliarde de euro din cresterea actiunilor Petrom in ultimii doi ani si jumatate.
Valoarea pachetului majoritar de 51% din actiuni detinut de OMV la Petrom valoreaza in prezent circa 4,8 miliarde de euro, fata de investitia de 1,5 miliarde de euro realizata de grupul austriac pentru preluarea acestui pachet.
Pe langa acestea, OMV a mai incasat de la Petrom suma de 234 milioane de euro, in cadrul unei tranzactii derulate la inceputul lui 2006 prin care Petrom a preluat operatiunile OMV din Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.
Statul roman impreuna cu Fondul Proprietatea au castigat, la randul lor, aproape 3,5 miliarde de euro de la vanzarea Petrom.
Statul a incasat peste 200 de milioane de euro din dividendele distribuite de Petrom in ultimii doi ani, care se adauga la pretul de 669 de milioane de euro pe care l-a incasat de la OMV pentru un pachet de 33,34% din Petrom, in 2004.
In plus, valoarea pachetului de 41% din actiuni pe care statul il controleaza, prin intermediul AVAS si al Fondului Proprietatea, se ridica in prezent la 3,85 miliarde de euro, fata de circa 1,23 miliarde de euro, cat valora in 2004.
La acest castig se adauga incasarile din taxele si impozitele platite in ultimii doi ani de Petrom, care este cel mai mare contrib