Pe termen mediu, România ar putea contribui la creşterea producţiei de carburanţi obţinuţi din rapiţă, floarea-soarelui şi porumb realizată în Europa Centrală şi de Est, potrivit specialiştilor. Deocamdată, producţia internă de biodiesel nu ajunge pentru cererea internă, "stimulată" de obligaţiile legale.Vom exporta biocarburanţi Pe termen mediu, România ar putea contribui la creşterea producţiei de carburanţi obţinuţi din rapiţă, floarea-soarelui şi porumb realizată în Europa Centrală şi de Est, potrivit specialiştilor. Deocamdată, producţia internă de biodiesel nu ajunge pentru cererea internă, "stimulată" de obligaţiile legale.
România şi Bulgaria vor deveni furnizori importanţi de biodiesel pentru restul UE, având potenţialul de a acoperi peste 25% din cererea blocului comunitar şi de a deveni exportatoare netă către primele 15 ţări ale blocului comunitar. Producţia celor două ţări reprezintă mai puţin de 10% din totalul realizat în UE, a declarat Christoph Berg, senior economist la F.O. Licht, citat de Reuters.
Potrivit specialistului, mai trebuie îndeplinite două condiţii. Prima este creşterea productivităţii culturilor de rapiţă, floarea-soarelui şi porumb, folosite ca materii prime pentru producerea biodieselului. A doua condiţie este reducerea incertitudinii politice, care poate afecta investiţiile. România şi Bulgaria "au guverne destul de instabile, care se schimbă frecvent şi care îşi modifică viziunea referitoare la biocombustibili, ceea ce creează un mediu de incertitudine, care nu este niciodată favorabil investiţiilor pe termen lung", a adăugat Berg. Europa Centrală se specializează în obţinerea bioetanolului, din cereale în Ungaria şi Polonia din cereale, şi din sfeclă de zahăr, în Cehia. Totuşi, majoritatea exporturilor către primele 15 state UE vor viza biodieselul, pentru care va exista o cerere mai mare decât în cazul bioetanolul