Cateva sute de elevi au abandonat scoala numai in cursul semestrului scolar trecut. Numarul celor care aleg sa paraseasca unitatile de invatamant creste de la an la an, iar cadrele didactice si conducerea Inspectoratului judetean de profil nu pot decat sa constate si sa contabilizeze cauze. Din cate se pare, tot mai multi elevi parasesc bancile scolii in favoarea muncii sau vagabondajului.
Cu toate ca legea prevede obligativitatea parintilor sa asigure copiilor minim 10 ani de scoala, multi nu stiu sau nu vor sa tina seama de acest amanunt. Atractia catre castigarea unui ban care sa se adauge la bugetul familiei este, se pare foarte puternica.
Asa se face ca varsta celor care renunta la studii este in continua scadere si nu trebuie sa ne mire deloc faptul ca in localitatile judetului se inchid scoli.
In ciclul primar, la finele semestrului scolar trecut erau inregistrati 129 de elevi cu situatia neancheiata, numarul total al nescolarizatilor fiind de 83. La gimnaziu, cifrele sunt si mai ingrijoratoare: 648 de elevi cu situatia scolara neancheiata, numarul final al nescolarizatilor ridicandu-se la 269.
In linii mari, procentele de promovabilitate nu sunt unele cu care judetului Prahova sa-i fie rusine: 93,16 la invatamantul primar si 78,64% la gimnaziu. In ceea ce priveste liceenii, 547 din promotia 2006-2007 au ramas cu situatia scolara neincheiata iar 25 dintre ei figureaza ca nescolarizati.
La fel de ingrijoratoare este si situatia elevilor de la scolile de arte si meserii, aici 1404 elevi figurand cu situatia scolara neancheiata, iar 125 ca nescolarizati. Principalii vinovati de aceasta situatie par sa fie parintii, despre care cadrele didactice spun ca dau din ce in ce mai rar pe la scoala.
Din lipsa dialogului cu invatatorii s