Primele fonduri de pensii private facultative vor investi o parte din banii contributorilor pe Bursa de Valori de la Bucuresti, avand active ancorate de evolutia indicelui BET al Bursei, au anuntat ieri administratorii pensiilor private.
De exemplu, ING Asigurari de Viata, prima companie autorizata sa administreze pensii private facultative (pilonul III), are pregatite doua astfel de fonduri, dintre care prospectul de emisiune al primului este deja autorizat. Cele doua fonduri vor investi 25% din banii contributorilor pe Bursa de Valori de la Bucuresti, structura plasamentelor fiind ancorata la indicele BET (al celor mai tranzactionate 10 titluri) al Bursei de Valori, a anuntat ieri Bram Boon, directorul general al ING Viata.
"Cel mai probabil vom incepe sa vindem produse de pensii cu aceste doua fonduri chiar la inceputul lunii mai", a declarat Boon.
Restul de 75% din activele celor doua fonduri vor fi investite in instrumente cu venituri fixe, majoritatea in obligatiuni de stat, o parte in obligatiuni corporative si foarte putin in instrumente de piata monetara, a precizat Boon. Si Aviva Asigurari de Viata, a doua companie autorizata ca administrator de pensii private, are deja un prospect de emisiune pentru primul sau fond.
"Este important ca fiecare doritor de pensie privata sa inceapa sa contribuie cat mai devreme. Un cont individual intr-un fond de pensii in care s-a contribuit 30 de ani este cu circa 40% mai mare decat unul in care s-a contribuit 25 de ani si cu 100% mai mare decat unul in care s-a contribuit 20 de ani", spune Corina Cucoli, director de bancassurance la Aviva Romania, in ipoteza unui randament anual de 5%.
La pensiile private facultative pot contribui toti cei care obtin venituri de natura salariala si au o varsta de maximum 52,5 ani. Contributia lunara nu poate depasi 15% din veniturile lunare brute, legislat