PD, PLD si UPSC (reprezentat de Ioan Talpes, fost membru al PSD) sunt singurele partide care s-au declarat revoltate de demersul pornit impotriva sefului statului. Liderii acestora au anuntat ca astazi nu se vor mai retrage din Plen inainte de inceperea procedurilor de vot, ci se vor pronunta contra suspendarii lui Traian Basescu. Ieri, sustinatorii presedintelui au facut ultimele calcule si au prezentat noi argumente care, in opinia lor, le justifica optiunea.
"Noii aliati - PSD si PNL - si-au dat seama prea tarziu ca vor cadea in groapa pe care i-au sapat-o presedintelui Traian Basescu, prin initierea, respectiv sustinerea cererii de suspendare a acestuia din functie. Daca nu si-ar da seama ca ar distruge si bruma de credibilitate care le-a mai ramas, PSD si PNL ar renunta cu mare drag la suspendarea presedintelui, pentru a evita intalnirea cu electoratul", a declarat liderul PD, Emil Boc. La randul sau, presedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur, a anuntat ca formatiunea pe care o reprezinta va vota la vedere impotriva suspendarii din functie a lui Traian Basescu, dupa ce initial stabilise sa paraseasca sala in momentul votului. Flutur a explicat aceasta decizie prin faptul ca motivatia Curtii Constitutionale arata clar ca presedintele Traian Basescu nu a incalcat Constitutia, iar demersul Parlamentului este unul "strict politic". Insa cel mai aprig sustinator al sefului statului s-a dovedit ieri a fi fostul pesedist Ioan Talpes.
"Suspendarea presedintelui in pofida hotararii Curtii Constitutionale este o incercare de lovitura de stat", a sustinut ieri presedintele UPSC. In opinia sa, motivatia exprimata de Curtea Constitutionala arata clar ca Traian Basescu nu a incalcat Constitutia si astfel un eventual vot prin care seful statului va fi suspendat nu va insemna decat o incercare de lovitura de stat.
PD, PLD si UPSC (reprezentat de Ioan Talpe