Sistemul public de pensii din România nu este viabil pe termen lung şi dovedeşte o lipsă de echitate în privinţa unor categorii profesionale din care fac parte parlamentarii, angajaţii MApN, SRI, MAI, dar şi persoanele care lucrează în agricultură.Pensia de stat nu e echitabilă Sistemul public de pensii din România nu este viabil pe termen lung şi dovedeşte o lipsă de echitate în privinţa unor categorii profesionale din care fac parte parlamentarii, angajaţii MApN, SRI, MAI, dar şi persoanele care lucrează în agricultură.
În vreme ce parlamentarii şi angajaţii SRI sau MApN nu contribuie la sistemul public de pensii, dar au garantată o pensie plătită din banii publici, persoanele care au lucrat în agricultură au cele mai mici pensii, se arată într-un studiu coordonat şi finanţat de Fundaţia "Friedrich Ebert". "Este foarte important să se echilibreze privilegiile de la vârf, dintre pensiile speciale, pentru parlamentari, pentru alte categorii de persoane şi pensiile foarte mici de la bază", declară profesorul Marian Preda, unul dintre coordonatorii acestui studiu.
VARIANTE. Printre soluţiile de ieşire din acest impas se numără creşterea bazei de impozitare, creşterea şi egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei, descurajarea pensionărilor anticipate. În ceea ce priveşte introducerea pilonului II de pensii (pensii obligatorii administrate privat), reuşita implementării depinde de operaţionalizarea infrastructurii informatice, pentru a evita întârzierea plăţilor în conturile individuale. "Este foarte bine că se introduce şi pilonul 2 de pensii. Există nişte riscuri, dar sunt mai mici decât avantajele, riscuri legate de economia mondială, de creşterea economică care ar trebui să fie constantă în zonele în care se investesc aceşti bani, apoi există riscuri legate de companiile care vor fi acreditate şi care trebuie să fie companii puternice ş