» O decizie pentru suspendare il propulseaza pe Nicolae Vacaroiu direct in functia de sef al statului. In cazul in care se va vota suspendarea lui Basescu, presedintele demisioneaza.
» Inlocuirea ar putea duce la schimbarea radicala a agendei populatiei.
Prin votul dat astazi asupra propunerii de suspendare, alesii decid agenda de lucru a Romaniei pentru urmatoarele luni. Teoretic, sunt trei scenarii posibile. Practic, tinand cont de hotararea presedintelui Traian Basescu de a demisiona in cazul in care este suspendat, raman doar doua. Fie isi continua mandatul, daca parlamentarii voteaza impotriva cererii PSD de suspendare, fie se organizeaza alegeri anticipate. A treia varianta teoretica, anulata insa de seful statului, viza consultarea populatiei prin referendum ca urmare a suspendarii.
Varianta 1 – Suspendarea
Conditiile in care presedintele este suspendat din functie sunt stabilite de articolul 95 din Constitutie. Potrivit acestuia, "in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale". Cu alte cuvinte, trebuie indeplinite cumulativ patru conditii. Prima se refera la "faptele grave" prin care a fost incalcata Legea Fundamentala. Curtea Constitutionala, "jandarmul" pus sa vegheze asupra respectarii Constitutiei, nu a primit insa decat posibilitatea emiterii unui aviz consultativ, pe care alesii il pot ignora. Dupa ce criterii se apreciaza atunci "faptele grave" in lipsa unei "masuratori" precise, facute de institutia cea mai indreptatita, respectiv Curtea Constitutionala? Dupa patimile politice, pe care parlamentarii nici nu se mai chinuie sa si le mascheze.
A doua conditie se refera la organiza