Romania a depus, anul trecut, sase reclamatii privind produsele care prezinta risc pentru consumatori, notificarile fiind facute la RAPEX (sistemul european de avertizare rapida pentru produsele periculoase). Baza legala a sistemului RAPEX este Directiva pentru Siguranta Generala a Produsului (DSGP), care defineste procedurile pentru situatii legate de siguranta marfurilor.
In anul 2006, numarul notificarilor primite a crescut cu o treime fata de anul precedent, cele mai periculoase produse mentionate fiind jucariile, iar tara de origine pentru cele mai multe produse cu probleme este China. Jucariile, aparatura electrica si vehiculele cu motor au determinat peste jumatate din reclamatiile din 2006, la fel ca si in anul precedent, diferenta fiind ca, pentru prima data, jucariile au trecut in fata echipamentelor electrice in categoria produselor mentionate cel mai des in randul celor periculoase.
Potrivit Raportului pe anul 2006 al RAPEX, citat de Mediafax, in comparatie cu 2005, a crescut cu 32% numarul informarilor primite de organizatia comunitara referitoare la riscuri serioase.
De asemenea, 40% din informari se refera la masuri luate de catre operatorii economici, fara interventia autoritatilor nationale, in domeniul sigurantei produselor, acesta fiind "un indicator clar" al cresterii interesului pentru siguranta consumatorului din partea operatorilor economici europeni.
Potrivit raportului, peste jumatate din informari (60%) au fost primite din cinci tari europene: Germania (16%), Ungaria (15%), Grecia (11%), Marea Britanie (10%) si Spania (9%).
Raniri, soc electric si inec
Principalele riscuri mentionate in raport, ierarhizate pe baza informatiilor primite de la autoritatile nationale - reprezentand 90% din numarul total de riscuri identificate - au constat in raniri (25%), soc electric (24%), risc de arsuri (18%