Să-şi dea demisia, cu o condiţie - să nu mai candideze. în jocul probabilităţilor şi dorinţelor stîrnite de anunţul preşedintelui că demisionează dacă va fi suspendat, totul ar fi în regulă dacă acesta nu ar încerca să se întoarcă la Cotroceni.
Cînd Băsescu încerca să le schimbe intenţiile cu binişorul celor care voiau să-l suspende din funcţie, i s-a spus că recurge la diversiuni. După ce a anunţat că-şi dă demisia, dacă va fi suspendat, a fost acuzat de o nouă diversiune, cu întrebarea de ce demisionează, dacă vrea să candideze din nou. Adică noi ne luptăm cu tine pe căi parlamentare, Traiane, şi tu vii să strici jocul?
Or, Băsescu a avut grijă să precizeze cît a putut de apăsat că demisionează numai dacă va fi suspendat din funcţie. Cu alte cuvinte, că nu acceptă acest joc. E adevărat că acelaşi Băsescu le-a trecut băţul prin gard celor care voiau să-l suspende, cu afirmaţia lui că nu există încălcări grave sau mai puţin grave ale Constituţiei, ca şi cum ar fi vrut să-i întărîte să-şi continue demersurile, în ciuda Curţii Constituţionale care a apreciat că faptele preşedintelui nu încălcau legea fundamentală a ţării, chiar dacă prin vorbe a cam luxat-o.
Logica marinarului e simplă. Dacă tot e să fie dat pe mîna poporului, prin referendum, atunci să vedem dacă nu cumva există altul mai potrivit, ca să nu mai pierdem vremea cu Băsescu la Cotroceni încă doi ani, în eventualitea că va cîştiga referendumul.
Mi se pare înduioşătoare grija celor ce se tem că dacă va deveni un candidat printre alţii la preşedinţie, Băsescu ar putea să nu mai cîştige. Dar printre care alţii, cînd ultimele sondaje arată clar că el e, de la mare distanţă de următorul clasat în fruntea preferinţelor alegătorilor? Principalul său urmăritor, Gigi Becali, a declarat că dacă va cîştiga alegerile îl va lua pe Băsescu în funcţia de general - fără a preciza de care, milit