Prestigioasa publicatie britanica The Economist publica, in editia de ieri, o analiza a situatiei din zona de dincolo de Prut si atrage atentia asupra unui acord pe care Republica Moldova se pregateste sa-l incheie, sub obladuirea Rusiei, cu republica separatista Transnistria. Acordul pe care Vladimir Voronin il va semna impreuna cu Igor Smirnov va insemna nu numai recunoasterea, pentru prima data, a guvernului transnistrean si a asa-ziselor autoritati de la Tiraspol, drept entitati legitime, ci si infiintarea unui Legislativ comun.
Diplomatii din SUA si UE au aflat de acest acord doar atunci cand Vladimir Socor, un analist din Munchen, a publicat o versiune neautorizata a acestuia, saptamana trecuta. In momentul de fata, oficialii de la Washington si Bruxelles incearca de urgenta sa obtina clarificari, sperand sa fie vorba doar de o idee, nu de un plan real, desi se tem de ceea ce este mai rau.
Va oferim articolul aparut in The Economist:
Desi consecintele ar putea fi dezastruoase, un acord in privinta celei mai exacerbate dispute teritoriale din cea mai saraca tara din Europa, era inca prea tentant. Republica Moldova, prinsa intre Ucraina si Romania, este divizata incepand cu scurtul razboi civil din 1992, iar partea sa industriala - o fasie de pamant situata la est de raul Nistru - isi mentine o independenta nerecunoscuta international, sprijinita de gazul natural ieftin al Moscovei si de contingentul sau "de mentinere a pacii", noteaza publicatia The Economist.
Potrivit publicatiei britanice, Transnistria este o gaura neagra. Aceasta republica separatista fabrica arme, de la unele semi-automate ieftine la parti sofisticate ale rachetelor. Clientii sunt necunoscuti. Granitele sale sunt in mod profitabil permeabile: una din afacerile obisnuite o constituie traficarea carnii de pui americane spre si din Ucraina