Cu aproximativ un milion de persoane infectate cu virusul hepatitic C (VHC), România se plasează pe locul întâi în Europa în privinţa prevalenţei acestei boli. Campania "Află de C" Cu aproximativ un milion de persoane infectate cu virusul hepatitic C (VHC), România se plasează pe locul întâi în Europa în privinţa prevalenţei acestei boli.
România se află într-o zonă intermediară în ceea ce priveşte prevalenţa, estimată la aproximativ 5%. În opinia prof. dr. Carol Stanciu, preşedintele Socităţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, această prevalenţă este subevaluată. Prof. dr. Alexandru Oproiu este de părere că aceasta este totuşi prevalenţa reală şi mai curând ţările din fostul lagăr comunist, care au avut un sistem sanitar asemănător celui de la noi, nu au studii epidemiologice, care să ateste extinderea bolii. Dar dincolo de cifre trebuie ţinut seama şi un fenomen actual: libera circulaţie, care accentuează pericolul infectării cu VHC. Prof. dr. Mihai Voiculescu, preşedintele Societăţii Române pentru Studiul Ficatului (ARSF), atrage atenţia că la reuniuni internaţionale se vorbeşte deja despre români ca despre exportatori de patologie severă, respectiv de VHC şi de VHB. Exemplu două cazuri de români care au fost depistaţi în Spania cu hepatită B şi C. De altfel, un studiu realizat în Spania arată că incidenţa hepatitei printre românii aflaţi în această ţară este de 5%, iar printre ceilalţi imigranţi din alte ţări este de 8,5%. Din cele 12 milioane de persoane din Europa infectate cu virusul C, 10% sunt români.
CE ESTE DE FĂCUT? Prof. dr. Mihai Voiculescu este încrezător că informarea corectă şi promptă a populaţiei este arma cea mai bună contra VHC. În acest sens, până la finele anului, în premieră se derulează campania "Află de C" de informare, educare şi prevenţie a îmbolnăvirii cu VHC. Pentru informaţii despre hepatita C se poate apela