Perioada de suspendare, majorata de la 6 la 18 luni
Privatizarea, realizata intr-un an in loc de 6 luni
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a supus dezbaterii publice un proiect de modificare a OUG nr. 3 din 7 februarie 2007, marind numarul societatilor pentru care se amana insolventa de la 28 la 40, precum si perioada de suspendare de la 6 la 18 luni.
Cele 12 societati adaugate pe lista Autoritatii fac parte din industria de aparare si provin de la fostul Oficiu al Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Acestea sunt Tohan SA, Metrom SA, Uzina Mecanica Plopeni, Uzina Mecanica Sadu, Uzina Mecanica Mija, Uzina Automecanica Moreni, Arsenal Resita, Uzina Mecanica Bucuresti, Uzina de Produse Speciale Dragomiresti, Uzina de Produse Speciale Fagaras, Pirochim Victoria, Electromecanica Ploiesti.
Prin acelasi proiect, AVAS intentioneaza sa amane insolventa cu 18 luni, in loc de 6 luni, pentru toate cele 40 de societati si sa aiba la dispozitie un an, in loc de 6 luni, pentru a realiza planurile de restructurare, privatizare si/sau lichidare voluntara a acestora.
Expunerea de motive
Potrivit expunerii de motive, AVAS a urmarit, in principal, redresarea economico-financiara a acestor societati, avand la baza necesitatea restructurarii urgente inainte de declansarea procesului de privatizare. De asemenea, se doreste gasirea unor solutii privind masurile de protectie sociala pentru salariatii care vor fi disponibilizati in urma acestor procese.
"Masurile de restructurare a unei societati comerciale si/sau reorganizare a activitatii acesteia pot fi aplicate numai daca exista, pe langa programe de restructurare si/sau reorganizare a activitatii, si fondurile banesti necesare implementarii unor asemenea masuri. Or, inexistenta fondurilor banesti conduce automat la imposibili