Majoritatea cabinetelor medicilor de familie funcţionează în prezent sub standarde. Clădirile sunt vechi, nemodernizate, cu pereţii cojiţi, cu grupuri sanitare insalubre şi cu igrasie. Medicii se feresc însă să facă investiţii, aşteptând să intre în posesia cabinetelor, pe care primăriile ar fi trebuit să le vândă începând din vara lui 2006.
Cabinetele medicale va trebui să corespundă în viitorul apropiat unor standarde de calitate în conformitate cu normele europene. Ministerul Sănătăţii Publice a elaborat un proiect de ordin care este în prezent supus dezbaterii publice pe site-ul instituţiei şi stabileşte normele pe care trebuie să le îndeplinească un cabinet, indiferent că este vorba de medicină generală, de medic specialist sau de medicină dentară.
Pentru a putea să obţină aviz sanitar de funcţionare, un cabinet medical va trebui să fie compartimentat astfel încât să cuprindă o sală de aşteptare, grupuri sanitare, sală de tratamente, cabinet de consultaţii propriu-zis şi spaţii de depozitare. Sala de aşteptare se va amenaja astfel încât fiecare loc de şedere să beneficieze de o suprafaţă minimă de 1/1,5 mp de persoană, în cazul cabinetelor pentru adulţi, şi 1,5/2 mp/persoană, în cazul celor pentru copii (inclusiv persoana însoţitoare). Sala de tratamente şi cabinetul de consultaţii propriu-zis vor avea fiecare o suprafaţă minimă de 9 mp şi acces la o chiuvetă racordată la apă curentă.
Cabinete la etaj
Noile normative nu sunt cu mult diferite de cele existente. Cu toate acestea, medicii recunosc că nu pot să facă faţă cerinţelor. În cartierul Catargiu din Craiova, de exemplu, există un dispensar medical în care funcţionează mai multe cabinete. Clădirea a fost construită în anii '60 şi este destinată activităţii medicale, numai că a fost compartimentată după standardele de atunci. Nu există rampă de acces pentru persoanel