Cel putin 150.000 de ardeleni si banateni nu au medic de familie, potrivit datelor centralizate de Casele Judetene de Asigurari de Sanatate. Toti au probleme legate de obtinerea calitatii de asigurat, survenite dupa schimbarea, in urma cu aproape doi ani, a legislatiei din domeniu. Potrivit actualei legi, calitatea de asigurat se dobandeste prin acte conform carora persoa-na a platit la fondul national de asigurari de sanatate cotizatiile in ultimii cinci ani. Cei care in aceasta perioada nu au fost angajati sau din diverse alte motive nu au platit aceste cotizatii trebuie acum sa achite contravaloarea acestora. Cu tot cu penalitatile de intarziere aferente celor cinci ani, cei care au astfel de probleme trebuie sa plateasca circa 2.500 de lei.
Peste 35.000 de asigurati din judetul Cluj sunt verificati in aceste zile si risca sa ramana fara medic de fa-milie. "Din totalul de peste 700.000 de persoane, numai 624.000 se regasesc in baza noastra de date. Din acestia, doar aproximativ 50.000 apar cu diverse probleme. In jur de 2.000 sunt pensionari si acum le clarificam situatia, iar circa 9.000 erau inregistrati la Case de asigurari paralele, apartinand de Ministerul Transporturilor sau de cel al Apararii", a explicat Morosanu.
In judetul Bistrita-Nasaud, circa 50.000 de locuitori ar putea sa isi piarda calitatea de asigurat si, deci, vor ramane fara medic de familie, a anuntat conducerea CJAS Bistrita-Nasaud. Unul dintre cei care se afla in aceasta situatie este chiar vicepresedintele Consiliului Judetean, Ionel Tompa. "M-a anuntat medicul de familie ca nu mai figurez pe lista de asigurati. M-am prezentat la CJAS si am constatat ca eliminarea mea de pe lista s-a produs dintr-o eroare. M-am interesat si problema s-a remediat. Nu stiu, insa, ce se intampla cu cei care nu se intereseaza", a declarat vicepresedintele Ionel Tompa.
Directorul CJAS Salaj, Cor