Preşedintele Traian Băsescu nu şi-a înaintat demisia în cinci minute după votul parlamentarilor ci abia după ce va vedea hotărârea Parlamentului de suspendare a şefului statului publicată în Monitorul Oficial, au declarat pentru Jurnalul Naţional surse oficiale.
Băsescu se teme astfel de o capcană pe care ar putea să i-o întindă parlamentarii, care să voteze pentru suspendare mizând că el va demisiona, însă după anunţarea demisiei de către preşedinte să se conteste votul sau să se invoce vreun viciu de procedură. La aceeaşi strategie se referă şi preşedintele executiv al PD, Adriean Videanu, care l-a sfătuit public pe Traian Băsescu să nu demisioneze în cinci minute după decizia de suspendare a Parlamentului, aşa cum a anunţat, ci numai după îndeplinirea completă a procedurii.
PAşI. Procedura prevede următorii paşi: Parlamentul adoptă hotărârea de suspendare din funcţie a şefului statului, apoi, potrivit articolului 69 din Regulamentul şedinţelor comune ale celor două Camere, hotărârea se comunică preşedintelui în termen de 48 de ore, sub semnătura preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului. De asemenea, ea se trimite Curţii Constituţionale, care trebuie să constate dacă au fost îndeplinite toate procedurile legale. Curtea va trimite, la rândul, ei, către Parlament constatarea, după care hotărârea Parlamentului de suspendare va fi publicată în Monitorul Oficial, intrând astfel în vigoare.
SUSPICIUNI. Staful prezidenţial şi liderii PD iau în calcul o posibilă contestare a votului. Ambele părţi neagă însă neoficial că vor face un astfel de demers, dând asigurări că se pregătesc de campanie şi atât. Democraţii luau însă în calcul că şeful statului ar putea să sesizeze Curtea Constituţională reclamând că Parlamentul l-a suspendat, deşi Curtea a arătat că nu a comis nici o încălcare a Constituţiei. Juriştii de la Cotroceni neagă însă acest scenariu,