Sunt faimosi, probabil de la natura. Intra pe scena si sunt - normal - aplaudati. Apoi canta o melodie, dupa care fiecare, pe rand, misca din degete din ce in ce mai rapid, "maruntind" muzica, spre extazul unora. La sfarsit aplaudam cu totii si fluieram. E bine. Suntem "trendy".
Acest articol este dedicat unei premiere in climatul cultural bucurestean. O premiera parca prea frumoasa ca sa fie adevarata, adica sa aiba o continuare. Pe locatia fostului T4 - va mai amintiti, voi, fosti indezirabili "Irisi" ai anilor '80, actuali respectabili rafinati - s-au perindat cateva discoteci, pentru ca acum sa-si deschida portile primul club dedicat performantei muzicale de nivel international din urbea noastra.
Inaugurarea s-a petrecut in compania unor muzicieni de vis. Chitaristul australian Frank Gambale, basistul canadian Alain Caron si pianistul venezuelean Otmaro Ruiz se afla intr-un turneu de promovare a noului lor album si au ajuns in Romania - de fapt - pentru concertul de la Sibiu - capitala europeana a culturii 2007.
Intr-adevar. In compania muzicala a celor trei, totul pare foarte simplu. Poate de aceea, in pofida atmosferei profesional create a clubului, in timpul concertului s-a suetat in mod paradoxal mai mult decat era cazul. Pentru cine era prezent numai din pasiune pentru acest gen de jazz - a carui denumire exacta este cu totul nesemnificativa in fata a ceea ce exprima de fapt muzica in sine - si nu doar pentru a fi vazut, schimbul de idei, fluxul emotional si deloc in ultima instanta generozitatea cu care acesti frumosi ganditori ai muzicii ne-au incantat cu ideile lor, recitalul va ramane cu siguranta un reper cultural.
Frank Gambale, a carui colaborare cu Jean-Luc Ponty si Chick Corea i-a marcat cariera, acum in postura de lider al unui trio de solisti, a incantat in primul rand prin farmecul solo-urilor sale. Personaj func