Poiana Narciselor de la Gurghiu a fost declarata arie protejata in baza unei legi din anul 2000. Potrivit normelor legale, ruperea si comercializarea florilor din perimetrul Poienii este interzisa pentru a evita disparitia narciselor, dar si a lalelelor pestrite din rezervatie.
Situatia juridica a terenului de sub poiana nu a fost clarificata, iar Ioan Man, un locuitor din zona, care sustine ca terenul ii apartine, a intrat in urma cu cateva zile cu oile in poiana. "Nu vin in fiecare zi, da’ nu am unde sa umblu cu oile, ca daca ma duc la particular o sa am scandal", spune Ioan Man. El sustine ca a intrebat autoritatile locale daca poate intra cu oile pe cele trei hectare de teren si ar fi primit raspuns afirmativ, fiindu-i interzis doar sa are pamantul.
Inspectorii Garzii de Mediu Mures recunosc ca legea interzice pasunatul in rezervatie, dar spun ca sunt legati de maini si de picioare. Comisarul-sef al Garzii de Mediu Mures, Gertrude Gyekeny, a declarat ca sarcina protejarii plantelor din rezervatie revine Primariei din Gurghiu, care este administratorul rezervatiei.
Viceprimarul Kiss Tiberiu spune, insa, ca lucrurile nu sunt clare si ca nu se pot lua masuri in sensul interzicerii pasunatului in acea zona. El sustine ca terenul a fost retrocedat fostilor proprietari.
Prefectul de Mures, Ciprian Dobre, s-a aratat neplacut surprins sa afle ca narcisele de la Gurghiu au ajuns hrana pentru oi. "Faptul ca factorii locali si directia de mediu nu se ocupa si ajunge in proprietatea unei persoane fizice un asemenea teren, care il foloseste la pasunat este sub demnitatea noastra, a muresenilor, si denota multa delasare", a declarat Dobre. El sustine ca va cere autoritatilor locale din Gurghiu sa faca un schimb de teren intre administratia locala si familia care a fost reimproprietarita cu terenul de sub Poiana Narciselor.
Poiana Narciselor de la Gu