Drama grădinilor zoologice din România poate continua dacă nu se iau măsuri concrete în scurt timp. Ambiţiile personale, planurile hazardate, lipsa banilor sau doar jumătăţi de măsură pot menţine starea actuală. Vietăţile suferă pentru impotenţa autorităţilor. Dan Marinescu/JURNALUL NATIONAL URMÃRI. Multe Grădini Zoologice din ţară nu-şi vor mai permite să păstreze în captivitate în condiţii cel puţin decente feline mari, urşi sau lupi. Proiectele optimiste nu prezintă însă o realitate: decât multe grădini zoologice, doar cu păsări, câini şi capre, mai bine mai puţine, dar care respectă toate normele Semnalele trase de presa internaţională şi din România şi avertismentele organismelor europene pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale animalelor din Grădinile Zoologice din ţară au buimăcit autorităţile şi, când să zică "hop, că ne-am trezit", unele dintre ele s-au aruncat în proiecte şi planuri pripite. Studiile de fezabilitate demarate la sfârşitul anului trecut sunt tardive, iar soluţiile sunt destul de neîndemânatice şi unele chiar hazardate, greu de realizat, în condiţiile în care sursele de finanţare au fost doar pe jumătate identificate.
Deşi avertismentele Gărzii de Mediu au curs de-a lungul anilor, nimeni nu a făcut aproape nimic. Puţini sunt administratorii de parcuri zoologice din ţară sau instituţiile care s-au declarat neputincioase în faţa situaţiei dramatice în care se află. În mijlocul unei dileme, nu sunt bani sau nu e spaţiu pentru reamenjare pentru că altele sunt priorităţile locale, (dar parcul zoologic trebuie păstrat pentru că este una din principalele atracţii locale) tot animalele au de pierdut. şi vizitatorii, care sunt din ce în ce mai puţini.
Autorităţile braşovene vor reamenjarea parcului zoologic, după planuri şi criterii europene. Lucru ce ar putea costa municipalitatea chiar şi 9 milioane de euro, întrucât primarul