Decizia Guvernului de a reintroduce TVA în vamă este o reacţie exagerată la scăderea temporară a veniturilor bugetare, potrivit experţilor firmei de consultanţă KPMG.
Analiştii susţin că scăderea ar fi putut fi corectată prin alte măsuri concertate în vederea combaterii evaziunii fiscale, direcţionate către cei care încalcă legea, şi nu către toţi importatorii.
"Recenta ordonanţă elimină o prevedere care pe termen lung s-ar fi putut dovedi a fi foarte atractivă pentru investiţii, contribuind la creşterea încasărilor bugetare. Regulile diferite pentru contribuabilii cu importuri semnificative în 2006 sunt de asemenea discriminatorii şi distorsionează regulile «jocului» care ar trebui aplicate într-o economie liberă", spune Patrick Leonard, Tax Partner la KPMG Romania. El adaugă că, dacă această măsură ar fi fost menţinută pentru mai mult timp, tranzitul bunurilor prin România ar fi putut aduce avantaje din punct de vedere economic pe plan local în zone cum ar fi Constanţa, precum şi beneficii societăţilor româneşti de transport care ar fi trebuit să asigure transportul bunurilor pe teritoriul ţării. În Olanda se aplică un sistem similar, care a fost menit să sprijine dezvoltarea portului Rotterdam ca punct de întrare în UE.
Guvernul a hotărât, la sfârşitul lunii martie, reintroducerea pentru o perioadă determinată, de la 15 aprilie 2007 până la finele anului 2008, a sistemului de plată în vamă a TVA aferentă importurilor din statele din afara UE, la doar trei luni de la aprobarea metodei simplificate de taxare. Decizia Guvernului de a reintroduce TVA în vamă este o reacţie exagerată la scăderea temporară a veniturilor bugetare, potrivit experţilor firmei de consultanţă KPMG.
Analiştii susţin că scăderea ar fi putut fi corectată prin alte măsuri concertate în vederea combaterii evaziunii fiscale, direcţionate către cei care încalcă legea, şi nu