Ministrul Tudor Chiuariu a reimprospatat Legea ANI trimitand la Senat numeroase amendamente. Desi a spus ca va sustine forma guvernamentala a Legii ANI, seful MJ pare sa se fi razgandit. Amendamentele propuse de el amintesc fix de Legea lustratiei fiscale a conservatorilor.
La aproape zece luni de la intrarea in Parlament, Legea Agentiei Nationale de Integritate pare sa intre intr-un nou impas, generat de data aceasta de modificarile pe care recent inscaunatul ministru al Justitiei,
Tudor Chiauriu, vrea sa le aduca actului normativ. Dupa investire, seful MJ a fost solicitat sa-si prezinte punctul de vedere asupra "Dragii de ANI", asa cum fusese ea conceputa de Monica Macovei si adoptata de Guvern. Potrivit presedintelui Comisiei juridice din Senat, Peter Eckstein Kovacs, Chiauriu a venit insa cu o schimbare de optica: averile dobandite ilicit sa fie confiscate.
La baza acestei intentii pare sa se afle o decizie a Curtii Constitutionale, care a respins exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de avocatii lui Dan Ioan Popescu, cu ocazia procesului privind averea acestuia.
Aparatorii lui DIP au vizat mai multe articole din Legea 115/1996 privind declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, a unor persoane cu functii de conducere si de control.
In atentia judecatorilor CC a fost pus atunci, printre altele, articolul potrivit caruia, "daca se constata ca dobandirea unor bunuri determinate sau a unei cote-parti dintr-un bun nu este justificata, Curtea de Apel va hotari fie confiscarea bunurilor sau a cotei-parti nejustificate, fie plata unei sume de bani, egala cu valoarea bunului, stabilita de instanta pe baza de expertiza".
Odata ce judecatorii Curtii Constitutionale au declarat ca prevederea corespunde Legii Fundamentale (la sfarsitul lunii martie), Ministerul Justitiei pare sa fi