Doi profesori romani din America, Vladimir Tismaneanu si Dragos Paul Aligica, au scris un articol cu titlul de mai sus in Wall Street Journal.
Cei doi amintesc ca Basescu a fost suspendat in pofida avizului Curtii Constitutionale si ca aceasta criza politica risca sa devina o adevarata bataie de cap pentru Uniunea Europeana, dar si pentru Statele Unite. Sa scrie asa ceva in Wall Street Journal, care este, in linii generale, cel mai influent ziar din lume in randurile liderilor politici si al mediilor de afaceri este o lovitura atat de grea incat nici zece mii de fabulospirite n-o fac uitata.
si inca una. Revista The Economist este, in linii generale, cel mai influent saptamanal din lume in randurile oamenilor politici si al mediilor de afaceri, un fel de Biblie updatata saptamanal a elitelor care conteaza atunci cand se iau decizii pe planeta aceasta. The Economist scria ieri ca "o seara ideala ar trebui sa inceapa probabil impreuna cu presedintele Traian Basescu si o bere intr-unul din barurile bucurestene pe care ii place sa le frecventeze. Este greu sa rezisti umorului picant al fostului capitan de vas. Trebuie ca a condus o nava vesela".
The Economist are si o diviziune de analiza politica si economica – Economist Intelligence Unit (EIU). Joan Hoey, analist al EIU pentru Europa Centrala si de Est, a apreciat ieri ca "oricum ai privi situatia si oricum se va termina aceasta poveste, este o umilinta majora pentru omul care a venit in decembrie 2004, care a promis ca va fi un presedinte-jucator si care acum se vede sanctionat pentru ca a facut exact acest lucru".
Daca mai adaugam ca alt ziar urias, Financial Times, aminteste ca noul presedinte, Nicolae Vacaroiu, este considerat un adversar al reformelor si ca The Guardian crede ca Romania este in pragul instabilitatii si risca sa piarda beneficiile aderarii la UE, ne dam seama ca miscarea