Moda „Bio” ar putea aduce afaceri de succes şi la Braşov. Din moment ce specialiştii deja numără zilele zăcămintelor de petrol, iar scenariile despre dezastrele provocate de încălzirea globală devin tot mai apocaliptice, agricultorii braşoveni se gândesc să se reprofileze. Ei ar putea înlocui tradiţionalul cartof cu mult mai puţin cunoscuta rapiţă. Asta pentru că rapiţa este folosită din ce în ce mai mult ca biocombustibil. Din ea se produce un combustibil ecologic denumit „biodiesel”, care propulsează deja multe autovehicule în lumea civilizată.
O cultură sensibilă
Peste 150.000 de maşini din Germania folosesc în prezent biodiesel. Tot acolo găsim peste 1.200 de benzinării biodiesel. Chiar dacă cultura de rapiţă face „mofturi” la noi în ţară, în Germania, Franţa sau Austria se folosesc noi soiuri care au o rezistenţă ridicată. Biodieselul este combustibilul cu caracteristicile identice cu ale motorinei. Unde mai pui că reziduurile formate pot fi refolosite la fabricarea săpunurilor sau în industria farmaceutică şi cosmetică. Teoretic, aproape oricine poate produce biodiesel printr-un proces simplu, comparabil cu producerea berii. Tot mai multe fabrici de biocombustibil din Europa sunt interesate să încheie contracte pentru cultivarea rapiţei, condiţii în care, şi în Braşov, cultura de rapiţă ar putea avea succes. „În general, este o cultură destul de sensibilă, ţinând cont de clima Braşovului. Ea se cultivă toamna, iar dacă iarna e mai dură, poţi să pierzi 30 % din recoltă. Tocmai de aceea rapiţa se cultivă cu succes în sudul ţării, în Dobrogea, Banat, chiar şi în Vest, unde sunt iernile mai blânde”, a declarat Danut Szasz, directorul general al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Braşov.
Cercetări pentru noi soiuri
Specialiştii braşoveni din domeniu au început şi ei să facă cercetări pentru aducerea rapiţei la Br