Dedinje e considerat cartierul ultra-select al Belgradului, loc unde abunda vile elegante de ambasadori sau de potentati ai tuturor regimurilor politice.
Se ajunge relativ usor aici, la doar 7-8 km de centru, urmind strada Kneza Miloseva unde poti, desigur, sa arunci o privire catre cladirile distruse de bombardamentele NATO din 1999, si pe care sirbii continua sa le tina nearanjate, de parca ar vrea sa nu uite.
In Dedinje, pe strada Boticeva, bine ascunsa printre arbori si tufisuri de plante exotice, se afla Kuca cveca - Casa Florilor, muzeu si casa memoriala a liderului comunist Iosip Broz Tito.
Pe 4 mai se vor implini 27 de ani de la moartea lui Tito. Mai nimic nu a ramas din ceea ce acesta a creat: cea de a doua Iugoslavie este acum sparta in bucati, politica sa de ne-aliniere nu mai e rentabila, iar sistemul economic al auto-administrarii tovarasesti a sucombat.
Tito drugi - volimo te!
Conducator legendar al armatelor de partizani ce au eliberat Iugoslavia, Tito ajunge la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial secretar-general al Partidului comunist si ulterior presedintele tarii, pe care a condus-o cu o mina de fier. Rupe legaturile cu Stalin si cu blocul sovietic, promovind o politica de ne-aliniere si de strinse relatii economice cu tarile capitaliste.
Sub conducerea sa, Iugoslavia prospera foarte mult, iar oamenii duc un trai mai mult decit decent si se bucura de o deplina libertate de miscare. Toate acestea se obtin insa prin acumularea unei imense datorii externe. In plus, Tito cultiva intens un cult al propriei personalitati si reprima orice opozitie sau miscare nationala care era in dezacord cu ideologia natiunii "iugoslave".
Intrarea in mausoleu
Moartea sa, in 1980, si funeraliile ulterioare se transforma intr-un eveniment grandios. Desi controversat inca din timpul vietii,