Conform calendarului ortodox, după Săptămâna Luminată a Paştilor se pot face iarăşi nunţi. Peţitul, strigările, chemarea la nuntă, masa miresei, jocul zestrei, aducerea miresei, iertăciunile, cununia, masa mare, închinatul... Când se ţin sau nu se ţin nunţile. Ce ştiaţi şi ce nu ştiaţi despre nunţi. Conform calendarului ortodox, după Săptămâna Luminată se pot face iarăşi nunţi. În calendarul popular, nunţilor ţinute în această perioadă li se mai spune "nunţi între sape".
Peţitul, strigările, chemarea la nuntă, masa miresei, jocul zestrei, aducerea miresei, iertăciunile, cununia, masa mare, închinatul... Ceremonialul nunţii la români! Descrierea acestui ceremonial o aflăm în lucrările unor autori începând din secolul al XVIII-lea. Un exemplu relevant este lucrarea cărturarului Dimitrie Cantemir, "Descrierea Moldovei". Mai târziu, vor apărea adevărate monografii despre acest moment hotărâtor în viaţa unui om, ale autorilor S. Fl. Marian, Elena Sevastos ş.a.
Când a apărut această instituţie a căsătoriei? În ce perioadă a anului se fac nunţile? Care sunt momentele principale ale nunţii la români? Cum este o nuntă ţărănească? Se mai respectă în prezent obiceiurile şi ritualurile de odinioară? Când a apărut tortul de mireasă? Cum se desfăşoară o nuntă în ziua de astăzi? Care este meniul sau cât te costă să faci o nuntă? Sunt doar câteva din întrebările la care am încercat să găsim răspunsul consultând lucrări, monografii, dicţionare, dar şi stând de vorbă cu Alexandru Preda, unul dintre profesioniştii industriei ospitalităţii din România, apreciat şi de breasla internaţională.
ÎNCEPUTURI. Să o luăm cu începutul. Căsătoria a jucat întotdeauna un rol important din punct de vedere social şi economic. Ea a apărut ca instituţie cu mult înaintea creştinismului. Unele ritualuri, tradiţii şi obiceiuri de atunci şi de mai târziu s-au păstrat până în zilele no