"Lăptic te vindecă, tată, de orice". E sintagma pe care orice bădeştean ţi-o spune despre medicul Alexandru Pârvu. E singurul cadru medical al unei staţiuni în care pacienţii sunt trataţi cu... lichid de foraj!
Comuna Bârla din judeţul Argeş nu se remarcă decât prin anostitatea cu care aproape orice localitate rurală din România te întâmpină când o vizitezi. Localnicii îţi spun cu mândrie că Rebreanu s-a inspirat din zonă, la Teiu Babaroaga, atunci când a scris "Răscoala", şi că prin anii 60 lumea s-a revoltat acolo împotriva regimului comunist. În plus, locul mai arată un castru roman, despre care nimeni nu îţi poate oferi amănunte.
STAŢIUNEA. Satul Bădeşti din comuna Bârla a fost redenumit prin anii 70-90. Aici s-a construit o staţiune. "Prin anii 60, câţiva muncitori care lucrau la forajul de petrol au descoperit apele termale. Mai precis, amestecul de apă termală cu lichid de foraj. Apoi s-a dezvoltat o staţiune cu băi termale iodurate, clorosodice, comparabile cu cele de la Felix" spune Valerică Iancu, primarul, despre istoria locului. În timp, s-a dus vestea că la Bădeşti un medic ciudat te tratează de toate bolile pământului, în special de bolile venerice. Medicul este Alexandru Pârvu, iar lumea din zonă îl abordează cu... domnul Lăptic. "Este ca lăptic, şi lăpticul este medicament" ne explică un ţăran care îşi conduce spre casă atelajul încă neînmatriculat european plin cu fân, porecla medicului căutat. "Aici tratăm şi făcăleţul bărbatului, şi oala femeii care e ciobită la gură" îţi explică medicul, de acum pensionar. Staţiunea s-a privatizat între timp şi a murit. "Sunt 52 de paturi în câteva saloane, există şi echipamente specifice procedurilor pe care le facem. Însă nu mai vine nimeni. Sondele se vor închide şi nu vom mai beneficia de lichidul de foraj, procedeu important în tratamentele pe care le facem. Nici agrementare nu mai a