Cabinetul Tariceanu 2 a trecut de votul Parlamentului cu sustinere din partea opozitiei (PSD, PRM, PC). Au existat multe voci care au criticat acest sprijin si, din punct de vedere strict teoretic, ele sunt intemeiate. Cu toate acestea, daca privim la starea de fapt existenta in Romania ultimilor doi ani si jumatate, gestul opozitiei a fost unul de responsabilitate si nu un cec in alb acordat unei guvernari de dreapta. Pe fondul conflictului fara sfarsit intre partidele aflate la putere, care era pe punctul de a conduce la o grava criza guvernamentala, optiunea opozitiei pentru responsabilitate apare ca un gest firesc.
Daca in doi ani si jumatate performantele guvernarii PNL-PD au fost mai degraba mediocre, inceputul perioadei postaderare a fost in mare masura ratat. Multi bani europeni au fost pierduti, institutiile nu sunt pregatite pentru atragerea fondurilor comunitare, oamenii sunt nemotivati, iar organismele abilitate nu reusesc sa se coordoneze. In aceste conditii, nevoia de stabilitate a devenit un obiectiv politic legitim.
Multi analisti politici si economici se intrebau saptamanile trecute cum poate un partid de stanga, cel mai important reprezentant al opozitiei in Parlament, sa sustina un guvern dominat de un partid liberal promotor al unui program politic si economic de dreapta. Cum se vor impaca obiectivele sociale ale unui partid social-democrat cu ambitiile economice ale dreptei din Romania? In primul rand trebuie sa precizez ca nu exista niciun fel de legatura intre programul de guvernare al dreptei aflate la putere si oferta ideologica "Romania sociala" a Partidului Social Democrat. Stanga romaneasca ramane fidela principiilor sociale pe care le promoveaza si atentiei fata de oamenii cu venituri reduse, tineri si pensionari. Votul politic dat in Parlament nu inseamna renuntarea la valorile social-democratiei romanesti. Intr-un contex