În secolul XXI, în două localităţi ale judeţului Vâlcea trăiesc oameni în bordeie ori în cocioabe din bârne, acoperite cu bucăţi de tablă, carton sau nailon. Integraţi în marea familie a Uniunii Europene, ei se hrănesc cu buruieni culese din pădure.
VÂLCEA. În satele Bolovanu şi Râul Băiaşului din comuna Racoviţa locuiesc numai romi. Din cei peste 1.800 de locuitori ai comunei, 500 sunt din această etnie. Sonia Iliescu, primarul localităţii, povesteşte că în ambele sate sărăcia este la ea acasă pentru că oamenii nu au teren agricol ori pădure şi nu îşi pot creşte nici un animal.
„Romii trăiesc din ajutorul social, pentru că nu au nici o bucăţică de pământ. Au venit cu ani în urmă în zonă şi s-au aşezat aici. Foarte puţini lucrează la mătură în Râmnicu Vâlcea şi Sibiu, iar alţii muncesc cu ziua în comună. Din păcate, cei care sunt activi nu pot fi angajaţi pentru că nu au şcoală şi nu ştiu să scrie. Mai câştigau un ban pentru că făceau mături şi cozi de topoare şi le vindeau în târguri. Acum nu îi mai lasă cu marfă în trenuri că le-au modernizat. Îşi mai duceau marfa în târguri cu căruţele, dar nu îi mai lasă să circule nici cu astea pe drumurile naţionale. Ei sunt constrânşi, pentru că nu sunt lăsaţi să intre în pădure, nu au teren, nu sunt lăsaţi să-şi vândă marfa, nu sunt angajaţi că nu ştiu carte, iar aceste lucruri fac ca ei să moară de foame“, a spus Sonia Iliescu.
„O ducem bine cu mâncarea, că au dat buruienile“
Casele romilor din satul Bolovanu au câte o cămăruţă, foarte rar două încăperi, şi nu sunt împrejmuite de garduri. Satul e aşezat pe un deal, iar locuinţele sunt din chirpici ori din lemn, acoperite cu bucăţi de carton, tablă sau nailon. În unele plouă şi prin acoperiş se vede cerul, pentru că sunt vechi de aproape un secol.
„Suntem foarte multe familii aici, fără număr. Nu avem nici pădure şi nici pământ, par