Temerile legate de efectele asupra cursului a crizei politice in care s-a aflat si se afla Romania au primit raspuns negativ din partea pietei, moneda nationala continuandu-si, neabatuta, evolutia apreciativa.
Pe un astfel de fond, raportul euro/leu a fluctuat saptamana trecuta intre un minim de 3,3298 lei si un maxim de 3,3370 lei, inregistrat chiat in ziua suspendarii Presedintelui Basescu, pentru ca vineri acesta sa coboare la 3,3328 lei.
„Suspendarea Presedintelui nu a avut efecte majore asupra cursurilor, observa Daniel Buzatu, dealer sef la Banca Romaneasca. Evolutia raportului euro/leu este legata de modul in care va fi rezolvata criza politica, daca procesul democratic isi va continua desfasurarea normala. Economia merge pe un drum ascendent, astfel ca pentru perioada urmatoare este de asteptat ca euro sa se mentina in culoarul 3,32 - 3,35 lei".
De altfel, conform agentiei Moody`s, actuala criza politica nu atrage dupa sine posibilitatea unei reduceri a ratingului de tara, implicit o schimbare a opticii fondurilor speculative fata de Romania. In opinia analistilor Moody`s, motive mai intemeiate de ingrijorare ar s-ar inregistra doar daca ar aparea o relaxare a politicii fiscale. Instabilitatea politica ar putea, totusi, elimina posibilitatea de majorare a ratingului datoriei externe a Romaniei, care momentan este stabilit la Baa3.
Moneda americana si-a continuat deprecierea fata de cea unica, ceea ce a condus la o scadere a cursului dolar/leu, la valori comparabile cu cele din prima decada a lui octombrie 2000. Dolarul a inceput saptamana la 2,4602, minimul fiind inregistrat miercuri, 2,4469 lei, pentru ca vineri cursul sa fie stabilit la 2,4490 lei.
Temerile legate de efectele asupra cursului a crizei politice in care s-a aflat si se afla Romania au primit raspuns negativ din partea pietei, moneda nationala continuandu-si, neaba